Cal mandó a BTV


www.btvnoticies.cat
Un banc de llavors recupera les hortalisses de Collserola

El banc de llavors de Can Mandó vol mantenir i conrear les varietats de verdures i fruites locals de la zona de Collserola. Al banc, s'hi conserven una seixantena de varietats locals, algunes de les quals s'havien deixat de cultivar.


Amb la intenció de salvar les varietats de verdures i fruites locals de la zona de Collserola s'ha creat el petit banc de llavors de Can Mandó. Una manera de recuperar una part del nostre patrimoni que s'està perdent.

Sota la torre de Collserola es troba Can Mandó, una masia que fa més de dos segles que existeix i on viuen el Damià i la Susanna. Un dels objectius que tenen és mantenir i cultivar els productes més autòctons de la serra de Collserola.

Amb les llavors que els han cedit veïns de la zona han creat el seu banc de llavors on conserven una seixantena de varietats locals. Per a ells, tot un tresor.

DAMIÀ GIBERNET, banc de llavors de Can Mandó
"Amb cada planta, amb cada codi genètic associat a cada planta hi ha el saber acumulat de generacions de pagesos, és a dir, la informació genètica que s'està perdent, aquesta biodiversitat, hi insisteixo, en el nom de biodiversitat domèstica hi ha la pèrdua d'aquesta saviesa acumulada al llarg de les generacions. Només per això ja val la pena conservar aquestes plantes."

Però no només les conserven sinó que també les planten i les reprodueixen per donar-les en altres bancs de llavors i assegurar-se que no es perdin. En molts casos es tracta de varietats que s'han deixat de cultivar.

DAMIÀ GIBERNET, banc de llavors de Can Mandó
"També és cert que moltes, no totes, però algunes varietats locals, la productivitat és una mica inferior. Guanya en qualitat, guanya en gust, guanya en aromes, la persistència depèn quins gustos és superior, però la productivitat és una mica inferior. Això fa que comercialment s'hagin anant arraconant."

El mateix fan amb l'aviram. Volen contribuir a la conservació de les races locals que, entre altres coses, s'adapten millor al clima.

SUSANNA GRAU, banc de llavors de Can Mandó
"Anem a comprar a criadors d'associacions de la raça autòctona en qüestió, aleshores busquem que siguin reproductor de bona qualitat, que compleixin l'estàndard i el que fem és que intentem tenir mascles i femelles de diferents criadors per evitar consanguinitat i a partir d'aquí nosaltres anem seleccionant els pollets."

Els productes del seu banc de llavors els portaran a la Fira Agrícola de Collserola que se celebrarà el 8 de maig.